Skip to content
2 October 2023
XIS Keurmerk in podcast De Nulpraktijk

De podcast-serie De Nulpraktijk van de redactie van Skipr en Zorgvisie, volgt de opzet van de innovatieve huisartsenpraktijk Hondsrugpark Gezond waarin een grote rol is weggelegd voor digitalisering. In de vierde aflevering vertelt Martina Bartelink, directeur van Stichting LEGIO, hoe het XIS Keurmerk bijdraagt aan kwaliteitsverbetering van huisartsinformatiesystemen (HIS’en).

Huisartsen Karen Bloemendal en Sanne Rekers werken aan de huisartsenpraktijk van de toekomst. Ze noemen het huisartseninformatiesysteem (HIS) daarbij als een beperkende factor: “Je verzint dingen of je weet dat iets bestaat en technisch mogelijk is, maar om het dan ook voor elkaar te krijgen is niet altijd eenvoudig”. Ook het invoeren van het dossier van een nieuwe patiënt vergt vaak meer tijd en handwerk dan nodig zou moeten zijn.

XIS Keurmerk voor kwaliteitsimpuls

Martina Bartelink legt uit hoe het XIS Keurmerk moet gaan zorgen voor een kwaliteitsimpuls van de systemen: “Het XIS Keurmerk maakt inzichtelijk of een bepaald systeem voldoet aan een aantal minimale eisen vanuit de sector. Is dit wel veilig? Kan mijn systeem goed communiceren met andere partijen? De lat gaat elk jaar een stukje omhoog om stap voor stap de algehele kwaliteit te verbeteren zodat de systemen klaar zijn voor innovaties.” De normen zijn opgesteld in samenwerking met de huisartsenkoepels en gebruikersvereniging NedHis.
Deelname aan het keurmerk is niet verplicht voor leveranciers. Toch verwacht Bartelink dat het druk zet op de leveranciers om de kwaliteit te verhogen. De komst van het keurmerk sluit aan op het Actieplan van minister Kuipers om de situatie op de zorg-ict-markt te verbeteren. Het plan moet zorgen voor meer openheid, transparantie en innovatie en meer oog voor het publieke belang. De minister noemt het XIS Keurmerk als voorbeeld voor de basis van een vergunningenstelsel.

Podcast beluisteren

De podcast is te beluisteren via deze link: “De lat voor keurmerk huisartseninformatiesystemen gaat elk jaar omhoog”