“XIS Keurmerk helpt huisarts bij keuze informatiesysteem”

bart van pinxteren - gebruikerspanel

Bart van Pinxteren, huisarts en CMIO Huisartsen Utrecht stad, toetst als lid van het gebruikerspanel of de minimale eisen van het XIS Keurmerk aansluiten bij de dagelijkse praktijk van de huisarts. Hij heeft naar eigen zeggen een intrinsieke motivatie om de digitale huisartsenzorg beter te maken en denkt dat het XIS Keurmerk de informatiesystemen daadwerkelijk een kwaliteitsimpuls kan geven. 

bart van pinxteren - gebruikerspanel

Het HIS normenkader, het document waarin de minimale eisen van het XIS Keurmerk aan huisartseninformatiesystemen staan omschreven, wordt jaarlijks geactualiseerd volgens een vast omschreven proces. In dat proces zijn een aantal formele momenten vastgelegd waarop normstellers, leveranciers en gebruikers hun inbreng kunnen delen met het XIS Keurmerk. 

Digitale huisartsenzorg vooruit helpen

Bart van Pinxteren, CMIO huisarts, is lid van het gebruikerspanel en vertegenwoordigt samen met zeven andere huisartsen het perspectief van de eindgebruikers. “Als CMIO moet je de drang hebben om de wereld een beetje beter te maken op dat deel waar je invloed op hebt. En ik heb een intrinsieke motivatie om de digitale huisartsenzorg vooruit te helpen. Daarnaast weet ik als huisarts natuurlijk als geen ander hoeveel tijd je op een dag je met je informatiesysteem bezig bent, het is een ontzettend belangrijk onderdeel van mijn werk”, legt Van Pinxteren uit. “Bovendien ben ik eigenaar van de ICT-ladder: een platform dat huisartsen helpt om digitaal volwassen te worden. We gebruiken daarvoor een hele uitgebreide vragenlijst over de digitale omgeving van huisartsen en krijgen op die manier dus ontzettend veel feedback over de systemen. Die kan ik gebruiken als ik feedback lever op het HIS normenkader.”

Belangen en meningen

Het gebruikerspanel toetst vooral of de minimale eisen zoals omschreven in het normenkader aansluiten bij de processen in de dagelijkse huisartsenpraktijk. Dat betekent ook dat het panel niet alle op- en aanmerkingen kwijt kan in het HIS normenkader: “Er zijn natuurlijk heel veel verschillende meningen en je krijgt in het begin de neiging om alle ICT-gerelateerde zaken in te brengen. Daardoor moesten we onszelf de vraag stellen: ‘gaan we hier wel over?’ Er moest bijvoorbeeld een nieuwe ICPC -code komen, maar daar is het normenkader niet voor bedoeld. Gelukkig kunnen we een deel van dat soort input wel kwijt. De mensen van het keurmerk luisteren goed en vragen goed door. Als het om zaken gaat die niet in het keurmerk thuishoren, dan nemen ze het mee naar het NHG. Op die manier hebben we het idee dat onze wensen en vragen goed landen.” Die staan volgens van Pinxteren overigens niet per definitie haaks op de belangen van de leveranciers: “Nee, ik heb niet het idee dat leveranciers in de weg zitten.”

HIS Referentiemodel

Van Pinxteren denkt dat het keurmerk huisartsen gaat helpen bij de keuze voor een informatiesysteem: “Het is voor praktiserend huisartsen moeilijk om door de bomen het bos te zien. Als een HIS het XIS Keurmerk heeft, hoef je heel veel zaken niet meer uit te vragen en geeft dat veel meer duidelijkheid dan wanneer de leverancier zegt te werken volgens het HIS Referentiemodel. Het HIS Referentiemodel geeft aan waar je je aan mág houden, maar er zit geen normerend karakter aan. Dat betekent dat leveranciers in feite de vrijheid hebben om er mee te doen wat ze willen. Met het normenkader van het XIS Keurmerk kun je de toepassing van het Referentiemodel meer afdwingen en laat je zien dat je er daadwerkelijk aan voldoet. Het is enigszins vergelijkbaar met de NHG Standaarden. Als je NPA-geaccrediteerd bent, dan laat je zien dat je volgens de standaarden werkt. Daarom willen we het XIS Keurmerk ook in de ICT-ladder gaan opnemen.”

Voordelen leveranciers

Het XIS Keurmerk heeft volgens Van Pinxteren ook voordelen voor leveranciers: “Het keurmerk moet uiteraard geen ontwikkelagenda zijn, maar het kan er wel aan bijdragen dat leveranciers beter weten waar ze aan toe zijn. Ik denk dat ze heel graag hun best willen doen voor de huisartsen, maar soms worden overvallen door alle ontwikkelingen in het veld. Sterker, ze worden er soms horendol van. Tegelijkertijd kunnen ze natuurlijk mooie sier maken met het keurmerk. Dat nu nog maar twee leveranciers het keurmerk behaald hebben komt mogelijk doordat huisartsen langlopende overeenkomsten met een leverancier afsluiten, ze kiezen niet voortdurend een nieuw systeem. Daardoor is er wellicht een soort ‘delay’ bij leveranciers. Naarmate het keurmerk bekender wordt en meer ‘omarmd’ wordt, zullen huisartsen het steeds meer gaan inbrengen bij de onderhandelingen met de leveranciers en wordt het steeds belangrijker. Zo kan het daadwerkelijk voor een kwaliteitsimpuls gaan zorgen.”